Als je net je rijbewijs hebt gehaald dan is het feest natuurlijk! Eindelijk kun je de wijde wereld in. Eerst nog even een auto kopen denk je dan. Maar dit lijkt makkelijker gezegd dan gedaan, want het aanbod is groot en de valkuilen worden hierdoor alleen maar groter, Met de volgende tips weet je zeker dat je een goede aankoop doet.
Inhoud
De orientatie is een belangrijke eerste schifting
Het grasduinen voor het kopen van je eerste auto is een leuke doch gevaarlijke periode. Door het grote aanbod kun je hier grote fouten maken die je uiteindelijk veel geld kan kosten. Omdat dit nou niet bepaald leuk is, zeker niet als je al een grote uitgave post achter de rug hebt – namelijk het behalen van het roze papiertje zelf – willen we je een belangrijke tip geven bij dit grasduinen. De valkuil die hier op de loer ligt is namelijk dat je zo graag een auto wilt hebben dat je een auto koopt zonder al te kritisch te zijn. Juist bij het orienteren moet je juist secuur en kritisch zijn. We doelen dan niet op het autootje zelf maar wel de status ervan. Met de volgende simpele lijst kom je al een heel eind.
Waar ga je op zoek naar occasions?
Je kunt off of online gaan struinen naar een auto. Waar je dit gaat doen maakt niet veel uit. Als je via een vakgarage een auto koopt let er dan op dat de auto een BOVAG garantie heeft en dat er een registratie bij De Nationale Autopas aanwezig is. Hierdoor weet je namelijk of de kilometerstand klopt. Wanneer je een auto via Autotrack koopt weet je ook zeker dat de garantie en service op in orde zijn. Deze worden namelijk aalleen met BOVAG en NAP registratie op de site geplaatst. Als je een occasion gaat bekijken kun je voor de bezichtiging alvast de gegevens van de auto gebruiken om in te voeren bij de RDW.
De kilometerstand is niet heilig
Er wordt veel waarde gehecht aan de kilometerstand maar besef goed dat de kilometer van een benzine auto iets anders zegt dan die van een diesel. Een diesel is er voor gemaakt om heel wat meer kilometers te lopen. Staar je hier dus niet op blind. Bekijk bij de aanschaf ook van wie de auto is geweest. Want het belangrijker op welke manier de bewuste kilometers gereden zijn dan de hoeveelheid. Koppel de kilometerstand ook altijd aan de leeftijd, Hierdoor kun je berekenen hoeveel kilometer de auto heeft gereden.
Het onderhoudsboekje
Vraag altijd naar het onderhoudsboekje, hierin staan de onderhoudsbeurten vermeldt. Naast de gegevens die je al hebt je kunnen opzoeken via de RDW krijg je een mooi totaalbeeld van de gezondheid van de occasion.
De proefrit
Wanneer je een occasion of tweedehandsauto hebt gevonden wil je er natuurlijk een proefritje in maken. Controleer de auto van binnen en buiten voor je gaat rijden. Sluiten alle portieren goed? Hoe staan de wielen? Open ook eens de motorkap en bekijk de status van het blok voor en na de rit. Hoe ziet de bekleding eruit, zijn er rare vlekken te zien of zitten er onderdelen los? Controleer tijdens de testrit ook alle functies op het dashboard. Werkt alles naar behoren? Doen de ramen, ruitenwissers en lampen het. Hoe zit het met de verwarmingfuncties bijvoorbeeld? Dit is de kans om op zoek te gaan naar elektronische gebreken of vreemde luchtjes. Zet je auto ook eens aan de kant terwijl de motor nog draait. Hoe zien de uitlaatgassen eruit bijvoorbeeld. Om een voorbeeld te geven: zijn de walmen avn de uitlaatgassen blauw dan is het foute boel want dan is er een menning van water en brandstof in de motor. Bij de proefrit is een belangrijk punt bij het aankoopproces.
Tot slot: Zijn er zaken die er ontbreken?
Als er geen onderhoudsboekje is dan raden we je aan om op te passen. We raden je liever aan om een auto te kopen met. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de verstrekte gevens via NAW en RDW je genoeg overtuigd hebben maar toch. Bekijk in iedergeval wel of alle verplichte “witte papieren” aanwezig zijn. Verder kan het zijn dat er misschien nog maar 1 autosleutel is. In dit geval is dit niet een heel groot probleem. Autosleutels kun je eenvoudig bij laten maken. Doe dit dan wel zo snel mogelijk na de aanschaf van de auto. Want anders heb je natuurlijk het risisco om straks zonder te staan, dat zou vervelend zijn.