Door zijn universele karakter en zijn uitgebreide toepassingsmogelijkheden wordt dit type fietsendrager veruit het best verkocht. Doorgaans zijn deze fietsendragers geschikt voor 2 fietsen, maar er zijn ook fietsendragers voor 3 en zelfs 4 fietsen.
Fietsendragers voor electrische voertuigen, hybride voertuigen en voertuigen die geen aanhanger mogen trekken
Voor bovenstaande voertuigen bestaan er speciale trekhaken waarop een fietsendrager voor trekhaken kan worden gemonteerd. Deze trekhaak kenmerkt zich door een kogel met een pin op de kop. De zijkanten zijn afgeplat. De fietsendrager past op deze trekhaak, terwijl een aanhager- of caravankoppeling niet op deze trekhaakkogel past.
Inhoud
Vaste en opvouwbare fietsendragers
Naast de vaste fietsendrager is er de opklapbare fietsendrager. Een vaste fietsendrager is over het algemeen goedkoper in aanschaf dan een vergelijkbare opklapbare fietsendrager. Een inklapbare fietsendrager is compacter en daardoor makkelijker te vervoeren én te monteren cq demonteren. Een opvouwbare fietsendrager neemt minder ruimte in bij opslag wanneer deze niet wordt gebruikt. Tevens is een opklapbare fietsendrager vaak ín de auto mee te nemen wanneer deze niet wordt gebruikt. Een duofiets zal bijvoorbeeld niet gaan passen op de fietsendrager.
Fietsendrager met parkeerhulp
De fietsendrager met parkeerhulp, ook wel PDC (park distance control) drager genoemd is een vaste fietsendrager met parkeerhulp. De PDC drager werkt met een verklikker welke los wordt meegeleverd. Deze wordt in de 12V-aansluiting op het dashboard of middentunnel gestoken. De bestuurder wordt bij achteruitrijden gewaarschuwd door elkaar opvolgende piepjes. Hoe dichter men een obstakel nadert, hoe sneller de piepjes elkaar opvolgen. Wanneer dit verandert in één monotone pieptoon dient men direct te stoppen omdat men het obect zéér dicht is genaderd. Dit is het stopteken.
Overige nuttige informatie
Maximum belading fietsendrager
Een fietsendrager heeft een maximale belading. Het totaalgewicht van de fietsen op de fietsendrager mag dit maximum niet overschrijden. Met name bij electrische fietsen of fietsen met electrische trapondersteuning is dit belangrijk.
Maximale kogeldruk
Let op: de maximale kogeldruk mag niet worden overschreden. Om dit te berekenen wordt het gewicht van de totale last (fietsen én fietsendrager samen) afgetrokken van de maximale kogeldruk. Een voorbeeld:
Maximale kogeldruk: 75kg
Gewicht fietsendrager: 18kg
Gewicht fiets 1: 25kg
Gewicht fiets 2: 27 kg+
Totaal gewicht op kogel 70kg-/-
Over 5kg > Het gewicht is toegestaan
Het is aan te raden om bij een electrische fiets met afneembare accu de accu af te nemen alvorens de fiets op de fietsendrager te bevestigen. Zo houdt u het gewicht op de fietsendrager zo laag mogelijk. Bovendien is het lichter de fiets op de fietsendrager te krijgen.
Snelkoppeling
Een snelkoppeling is meestal een lange hendel waarmee de fietsendrager in één beweging op de kogel wordt bevestigd. Het is hierbij van belang door de weerstand heen te drukken.
7/13-polige stekkerverbinding
Een 7-polige stekker heeft de basisfuncties dimlicht, remlicht en knipperlicht.
Een 13-polige stekker voegt daar achteruitrijverlichting en mistachterlicht aan toe.
Indien het aantal polen van de auto verschilt met het aantal polen op de stekker van de fietsendrager zijn hiervoor verloopstukjes verkrijgbaar. Ook zijn er fietsendragers die zowel van een 7-polige als een 13-polige stekker zijn voorzien.
Wielgoten
Let erop dat uw fiets in de wielgoot past. Met name offroad fietsen of mountainbikes hebben een bredere wielmaat. Wielgoten zijn vaak in lengte verstelbaar zodat de afstand ertussen kan worden aangepast aan de wielbasis van de fiets. De wielbasis is de afstand tussen de onderkant van het voorste en het achterste wiel.
Oprijgoot
Een aantal fietsendragerfabrikanten bieden optioneel een oprijgoot aan. Met deze hulp behoort zwaar tillen tot het verleden. Met name bij zware electrische fietsen een handige en comfortabele optie.
Frame of crankbevestiging
Fietsen worden over het algemeen midden- of boven aan het frame bevestigd. Dit gebeurt met een frameklem, kunststof band of riem. Ook zijn er fietsendragers waar de fiets aan de crank wordt vastgezet.
Wielfixatie
Naast bevestiging aan het fame wordt de fiets ook met de beide wielen aan de wielgoot bevestigd. Dit gebeurt meestal met riemen.
Anti-diefstalbeveiliging
Let erop dat zowel de snelkoppeling als de frameklemmen afsluitbaar zijn. Dit is wel zo veilig als de auto met fietsendrager en fietsen onbeheerd mocht wordt achtergelaten.
Kantelfunctie
Fietsendragers met een kantelfunctie bieden de mogelijkheid de fietsendrager in beladen toestand naar achteren te kantelen. Dan blijft de kofferruimte toegankelijk. Deze functie werkt meestal met een handbediende hendel of voetpedaal.
Compacte opbergtas
Bepaalde premium fabrikanten leveren een opbergtas bij hun opvouwbare fietsendrager. Deze opbergzak zorgt ervoor dat deze premium fietsendrager niet alleen compact kan worden opgeborgen, maar tevens stofvrij.